Tidskriften

Tidskriften

Förståelserum, eller Ekofilosofisk tidskrift, har som mål att samla och publicera artiklar, konst, poesi och annat som handlar om att fördjupa samhällsfrågor i en ekofilosofisk anda.

Det är en digital tidskrift, som kommer ut med fyra utgåvor per år.


Om du vill läsa vår tidskrift, och stödja föreningens verksamhet, kan du bli medlem i föreningen för 250 kr. Läs mer under Bli medlem.

Du kan också köpa lösa utgåvor. Swisha då 65 kr/nr till 1230890764, och skicka samtidigt ett mejl till info@ekofilosofi.se och berätta vilken utgåva du har betalat för.


Nästa utgåva av Förståelserum kommer ut i augusti/september 2022, och har temat "Fred med jorden".

Förståelserum, nr 2 2022


I årets andra utgåva tar vi för oss temat "Valfrihet" och försöker hitta goda, ekofilosofiska frågor till ämnet.

Från inledningen:

Valfrihet. Val. Frihet. Frihet att välja? Frihet från att välja? Valfrihet för vem? Valens frihet? Val. Fri. Het. Valfri att heta? Fri valhet? Het och valfri?

Valfrihet är ett sånt där stort, knasigt ord som vi gärna använder utan att tänka så mycket på vad vi menar med det. När vi vanligtvis tänker på valfrihet, tänker vi kanske på politiska frågor som handlar om skola, vård och omsorg. Eller vi tänker på etiska frågor som eutanasi, vaccin och abort (och kanske särskilt just nu, när vi läser att högsta domstolen i USA vill upphäva Roe vs Wade). Är vi lite filosofiskt lagda så stannar vi kanske upp och frågar oss själva: ”Alla pratar om valfrihet, men vad handlar det egentligen om? Val-frihet. Är det friheten att välja? Eller handlar det istället om våra valmöjligheter? Kan vi välja det vi inte kan föreställa oss?"

Vi tänker gärna att det var vi, i vår kultur, som hittade på det här med valfrihet. Innan oss fanns ingen valfrihet, bara avhängighet. Av våra kroppar, av andra människor, av den mer-än-mänskliga världen. Är valfrihet så frihet från avhängighet? Från den mer-än-mänskliga världen? Från varandra? Från oss själva?