Sommarsamtal

Sommarsamtal 30/7 - 1/8 2021 i Svågadalen, Hälsingland

KLIMATKRIS – KULTURKRIS

Kan vi, som uppfattas som en högtstående kultur, hota jordens framtid? Är all kunskap god kunskap? Är det skillnad på etik och moral? Är natur och kultur förenliga?

Hela världen talar i dag om klimatkris. Men skulle vi kanske hellre kalla det en kulturkris?

Ekofilosofin försöker hitta de kulturella rötterna till vår tids stora sociala och ekologiska utmaningar. Vi försöker hitta nya sätt att ställa frågor om världen (och kulturen) vi lever i. Vad är det som gör att vi lever, handlar och ser på världen som vi gör?

Om vi ser på klimatkrisen som en kulturkris uppstår många nya frågeställningar – om människan, natur och kultur, kunskap, frihet, andlighet, ekologi, teknologi, etik och moral, aktivism och sätt att leva. Här vill vi börja leta efter fördjupad förståelse för innebörden av framtidens frågor.

I sommar inbjuder Föreningen för ekofilosofi till samtal för att diskutera dessa, och många andra, infallsvinklar på dagens situation, under temat ”Jordens framtid och människans värdighet”, i ett försök att tillsammans hitta de kulturella rötterna till dagens problem.

Program

Torsdag 29/7 

Vi börjar torsdag kväll med informella samtal, kvällsmål och inkvartering för långväga deltagare.

Fredag 30/7

09.00 – Frukost

10.00 – Inledning och samtal.

Pontus Örtendahl: Klimatkris eller kulturkris? Kort introduktion till ekofilosofi. När började klimatkrisen? Vilka är dess djupare orsaker? Vilka är ekofilosofins perspektiv på miljö- och klimatkrisen?  Vad kan vi lära av fladdermöss? Kan vi byta förståelserum i stället för planet?

13.00 – Lunch

15.00 – Inledning och samtal.

Viveka Klingenberg: Vad tänker mossan? Upplev naturen - med alla sinnen öppna – vad tänker mossan? Med det japanska versmåttet haiku reflekterar vi över hur annat levande upplever oss.

Anna-Lena Bohlin: Etik, moral och klimatkris? Hur ska man förstå sammanhanget mellan värderingar och attityder? Frågor om när etik och moral inte stämmer överens.

18.00 – Middag


Lördag 31/7


09.00 – Frukost

10.00 – Inledning och samtal.

Mikael Jedhamre: Klimatkris eller kunskapskris? Vad har vår kunskapssyn att göra med klimat- och kulturkrisen? Vad säger den om vårt sätt att leva i världen? Kunskap i olika förståelserum. Har kunskapen en plats? Kan kunskap skapa en bättre värld?

13.00 – Lunch

15.00 – Inledning och samtal.

Helene Wiberg: Meditation.

Helmuth Klingenberg: Vem bär ansvaret för klimatkrisen? Är ansvaret individens, samhällets, kulturens eller Guds? Kan vi människor vara fria från ansvar och samtidigt hävda en fri vilja?

18.00 – Middag


Söndag 1/8


09.00 – Frukost

10.00 – Avslutande samtal och vägen vidare.

13.00 – Lunch och hemresa.

 

Det här är ett preliminärt program. Förändringar kan uppstå.


Deltagaravgift 450 kr (gratis för medlemmar i Föreningen för ekofilosofi, eller om du blir medlem innan sommarträffen). Anmälan till styrelsen@ekofilosofi.se. Ange ditt namn och adress. Avgift sätts in på bankgiro 5438-6925 eller via Swish 1230890764.

Avgiften inkluderar föredrag och utflykter under samlingen. Boende, mat (lagar vi tillsammans) och resa tillkommer (se nedan).


SVÅGADALEN

Mötet är förlagt till Svågadalen i Hälsingland, där Viveka och Helmuth Klingenberg står som värdar. Nedan kan du läsa mer om det spännande Svågadalen, platsen för mötet, och hur du tar dig dit.

LOGI. Det finns en rad olika möjligheter, från gratis tältplats till boende i husvagn, stugor mm. Kontakta Helmuth för närmare upplysningar om logi och kommunikationer, helmuthklingenberg@gmail.com, 070-6468572.

Har du frågor? Skriv ett mejl till styrelsen@ekofilosofi.se, eller kontakta Pontus, pontus.ortendahl@gmail.com, 072 50 11 900.


--------------------------------------

VÄLKOMMEN TILL SVÅGADALEN!

 

Sommaren 2021 kommer vi att vara värd för ekofilosofiska samtal om klimatkris/kulturkris.

Ekofilosofiska föreningen bjuder in att diskutera detta övergripande tema under några dagar i Stråsjö och Ängebo, två fint belägna byar i Svågadalen.

 

En liten flod, Svågan rinner genom dalen som omfattar 7 byar belägna i den nordvästra delen av Hudiksvalls kommun. Svågan är känd för fina paddelturer och fiske. Här finns också fina välmarkerade vandringsleder över berg och dalar om någon vill stanna en dag extra.Svågadalen är också bekant för sin politiska styrning, ett självstyre genom Svågadalsnämnden, en nämnd bland andra inom Hudiksvalls kommun med uppdrag att sköta åldringsvård, skola och landsbygdsutveckling för dalens invånare. Ledamöterna till Svågadalsnämnden är opolitiska och väljs via personval. 

Platsen för årets möte är vårt hem i Stråsjö kombinerat med samlingssalen i Svågagården i byn Ängebo. Avståndet mellan de två ställen är 4,5 km. I Ängebo finns också lanthandel, bensinmack, snabbladdare för elbil, och uthyrning av kanoter för färd på Svågan.

 

Vår lilla gård i Stråsjö ligger mellan Kullen, ett berg på 150 m ovanför gårdsplan med möjlighet  att gå upp för den branta stigningen och den lilla Stråsjösjön nedanför med möjlighet att ta en roddtur eller en simtur. Gården inbjuder till enkelt leverne, off-rid, vatten med självtryck, solcells el, 12 V och begränsat 220 V och utedass och kan stimulera till tankar om ett annorlunda liv nära naturen med fördelar och besvärligheter.


På vår gård är det enkelt att hitta platser för tält och husvagn. Det finns också en vedeldad bastu. Stugor kan hyras i omgivningen. Vandrarhem och hotell finns närmast i Ljusdal, 22 km bort.

 

Med tåg kommer man till oss via Ljusdal, dryga 2 mil bort där vi kan hämta, även busslinjen Härjedalingen mellan Sveg och Stockholm stannar där.


Med bil kan man antingen komma via E4 över Hudiksvall och sedan rv 84 mot Delsbo eller så tar man av från E4 i Tönnebro mot rv 83 och Bollnäs, Järvsö och Ljusdal för att åka vidare därifrån mot Stråsjö och Ängebo.


Kommer man västerifrån som Värmland är det fint att ta vägen över Torsby – Mora eller Vansbro – Mora och sedan över Los och Färila vidare mot Ljusdal. Båda vägar är ungefär lika långa.

 

Varmt välkomna till spännande samtal i vackra Hälsingland!

Viveka och Helmuth Klingenberg

 

 

 

Comments