Program 2020


På grund av krav från Kammarkollegiet på resegaranti arrangerar föreningen inte längre några resor.
För dig som fortsatt vill resa med ett ekofilosofiskt perspektiv så arrangeras resor i föreningens anda fortsättningsvis av Sofiresor.
Reseledare där är välkända ekofilosofer som Pontus Örtendahl, Mikael Jedhamre och Anna-Lena Bohlin.
Se hela reseprogrammet och uppdaterad information på www.sofiresor.seEkofilosofisk verkstad  i Älvsjöhyttan 24-26 april 2020

Tema: Hur svårt kan det vara att hantera osäkerhet?

Vi fick ett mejl från en deltagare i en tidigare verkstad med ett förslag till tema som vi nappade på direkt. Jättespännande och viktigt! Vi klurade lite och så här blev det: Det framstår med all tydlighet att föreställningarna om en enhetlig och kontrollerbar värld håller på att krackelera. En växande insikt om att mångfald och process/rörelse är grundläggande för naturens och människornas sätt att fungera kan göra det svårt att orientera sig och förstå vår egen och samhällets relation till världen. Det är så lätt att bli valhänt och orolig när en ska förhålla sig till mångfalden och osäkerheten. Inte minst vad gäller kulturens stora ekologiska och sociala dilemman. 

Nya frågor uppstår i denna konflikt: Kan vi ens förstå det osäkra, mångfaldiga och rörliga? Hur? Kan vi gestalta vår förståelse? Hur kan vi förhålla oss till val och beslut? Hur kan vi förstå moral, mening, kunskap, handling osv i en värld som gäckar våra försök att beskriva den entydigt?   

Inga förkunskaper behövs för att delta. Verkstaden passar alla som är nyfikna på sina egna och andras tankar och frågeställningar. Våra samtal utgår från deltagarnas egna funderingar. Det gemensamma, ordnade och lyssnande samtalet är grunden i våra verkstäder. Vi kommer också att ta del av några korta föreläsningar.

Ta alltså med en egen – gärna halvfärdig- fundering. Vi hjälps alla åt att ge den uppmärksamhet och ser vart den leder oss.

Lästips:  Vår tipsande deltagare föreslog också en bok: Thomas Bauer: Förlusten av mångfald: När världen görs enfaldig. Och så finns ju ekofilosofen Heléne Wibergs bok: Mångfald eller enfald: Om människans förmågor och teknikens begränsningar.  Mer tips kommer när du anmält dig!

Plats: Älvsjöhyttan östra Värmland 

Tid: Fre 24 april 16.00 – Sönd 26 april  14.00

Avgift: 750:- (medl) 850:- (icke medl) Logi och mat ingår. Avgiften betalas på plats.

Sista anmälningsdag: 10 april. Deltagarantalet är begränsat så först till kvarn gäller! Anmälan o frågor till Pia sms 0768 173705 eller info@ekofilosofi.se!

Välkomna till en ny spännande verkstad! /Pia och Viktoria