Startsida‎ > ‎

Sommarakademi 2018/2019

 SOMMARAKADEMI  2018

 Tyvärr blev det inte så många anmälningar att vi kunde genomföra sommarakademin. 

 Men vi hoppas kunna återkomma och genomföra den 2019 istället.

Vi hoppas att de som lovat medverka 2018 även får möjlighet att vara med i år varför deras presentationer

får ligga kvar här.

Pontus Örtendahl

Har länge funderat om vilka samband som kan finnas mellan kunskap och vetenskap å ena sidan och moral och handling å den andra. Var skall vi placera etik och politik? Har innebörden av ”utveckling” fått en kulturslagsida som leder till avveckling? Dessa och många andra frågor hoppas jag få ta upp under akademin.

Jag startade 1977 ekofilosofi (då kallat ekosofi) som universitetsämne i Karlstad och ledde det till 2013. Övrig tid har Eva och jag mest ägnat åt familj och vårt jord/skogsbruk med Jerseykor och Highland Cattle  och en rad naturvårdsprojekt. Vi ingick i en grupp om fem gårdar som började KRAV-produktion av mjölk i Sverige.

På vår gård vid en sjö i Värmland har vi regelbundna besök av varg. I vår sons regi betar Highland Cattle  vidare på gården och på öar i Luröskärgården i Vänern något vi började med för mer än trettio år sedan.

Eva och jag fortsätter traditionen inom ekofilosofin med att ge mötet en viktig i roll i kunskapssökandet nu inom ramen för ”Sofiresor”.

Pia Skoglund

Jag har undervisat och skrivit från ett ekofilosofiskt perspektiv I många år. Framför allt på Karlstads universitet men också i andra sammanhang. Jag märker att mitt fokus ständigt återkommer till människan som mångfaldsvarelse i en mångfaldsvärld och möjligheten till - och också nödvändigheten av – meningsfullt deltagande i världen.                                                                                                                                                                            I den processen blir det tydligt att många av de filosofiska frågor och föreställningar om oss själva och världen som vi trodde var avgjorda för alltid, måste omprövas- igen.

I de kriser som skakar världen nu finns det inte tid för snabba svar! Jag anser att det är viktigare än nånsin att vi tar oss tid att reflektera över frågor som till exempel kunskap, natur – och människosyn, makt och handlingsgrund.

Vi behöver tala mycket och öppet om dessa frågor. Om möjligt utan att vara fokuserade på säkra svar. Erfarenhet är också en källa till kunskap och information i processen. För mig betyder det skog och fiske, barnbarn och musik, filosofi och dans, kritisk reflektion, undervisning, trädgårdsarbete, att skriva, snickra och laga mat. Som den amerikanska anarkisten Emma Goldman kanske  kunde ha sagt: Om allt det inte är möjligt så är det inte min (r-)evolution!

Ole Rönning Kristiansson

Årets sommarakademi kommer att vara i västra Jämtland, som är ett landskap i landskapet. Här är jag uppvuxen och har tillbringar den mesta delen av mitt liv!

Min roll i sommarakademin som gammal ekofilosofistudent är att vara lokalkänd och har lovat att berätta lite om områdets historia. Kommer naturligtvis att delta i hela Sommarakademin och ser fram emot alla möten och intressanta och lärorika perspektiv det brukar ge.

Välkomna till Jämtland i Sommar.

Har ni frågor eller kanske tänker att det kan vara en idé att semestra lite extra i området så bistår jag gärna med tips och erfarenheter.

Hör bara av er på det sätt som känns bäst just för er!

ole.kristiansson@gmail.com

0705116550

skype.; o.r.kristiansson, Zoom: Ole Rönning Kristiansson, FB – messenger

Oles presentation av - Linda Fors

Linda Fors är en samhällsbyggare.  

I hennes verktygslåda finns en solid bakgrund i stad och land, med fjällbyn Huså som ett fundament. Linda har ett brett samhällsengagemang och har jobbat i många skepnader genom åren.

Vi har bett Linda, förutom att hon kommer att delta i hela Sommarakademien och underhålla en kväll, dela sina erfarenheter och perspektiv från den jämtlandska myllan i flera generationer. Det kommer att vara till eftertanke och skratt med mycket musik www.forslivs.se

Jon Solem

Ekofilosof och lektor från Budalen, Norge. Har sysselsatt sig med Sigmund Kvaløy Setrengs filosofi i många år, samt drivit gård. 

Ska hålla föredrag och leda samtal om kunskapssyn, lärande och skola.


Magdalena Raivio

Ekofilosofiska samtal och genusvetenskap var det som väckte mitt intresse för akademiska studier för snart tjugo år sedan. Jag blev särskilt nyfiken på existentiella livsfrågor så som de formuleras inom ekofeminism och feministisk teologi. Detta område har jag sedan ägnat många år åt att utforska och diskutera. I min avhandling har jag särskilt fokuserat på två gudinnefeminister: Monica Sjöö och Starhawk. Jag disputerade 2014 i religionsvetenskap och arbetar nu deltid på Karlstads universitet i Förskollärarprogrammet.

Tillsammans i Ekosofia Ideell Stiftelse, arbetar vi för att återuppbygga finngården Fjolperstorp i norra Värmland.  Det mesta av min lediga tid spenderar jag dock just nu helst tillsammans med min familj, eller med kloka, omtänksamma vänner. Skapande, naturvistelse, resor och skrivande är också sådant som fyller på min energi lite extra. Och en av mina hjärtefrågor handlar om hur vi som individer och kollektiv, i relation till rådande samhällsklimat, kan hjälpas åt att få livets olika delar att samexistera - utan att vara utmattande.  

Mikael Jedhamre

Ledare av sommarakademin, konferencier och samtalsledare.

Lärare. Har varit engagerad i ekofilosofi sedan 2008. Är intresserad av språk- och platsfilosofi, miljö- och framtidsfrågor samt idéer om hur vi människor ska leva tillsammans.

Är glad i att resa, laga mat, läsa, pyssla i trädgården och politiskt arbete.


Att resa till Edsåsgården - Undersåker


Det går att åka tåg, buss, eller bil men det går även att flyga till Åre-Östersund flygplats.
Från Järnvägsstationen och busshållplatsen ordnar vi hämtning om ni meddelar
när ni kommer. SJ och Norrtåg, Inlandsbanan. Länk till tågbokning

Bussar går från Gällivare i norr till Mora i söder.

Med flyget är det enklast att ta flygbussen in till Östersund och därifrån ansluta
med tåg eller buss. Flygbolagen är BRA, Direktflyg, Easyjet, och SAS.

Vill man åka bil så är det mot Östersund man styr kosan och därefter E 14 mot
Trondheim. Undersåker ligger ca 8 mil från Östersund.

Länkarna är bara några, det finns naturligtvis flera leverantörer att välja bland.

Tips: Det finns mycket att se och göra i Jämtland-Härjedalen på sommaren eller
varför inte kombinera turen med ett utlandsbesök, Besök Trondheim bara 2,5
timmar med bil men det går utmärkt att åka tåg också. Eller varför inte fortsätta
efter kunskap och Pilgrimsvandra vidare till Trondheim efter Pilgrimsleden!?

För ytterligare frågor eller funderingar kring att besöka Jämtland/Härjedalen eller
Trondheim kontakta Ole Rönning Kristiansson. Ole.kristiansson@gmail.com, tel 070 511 65 50.
Comments