Startsida‎ > ‎

Sommarakademi 2019

 Ekofilosofisk sommarakademi 18-21 juli 2019

Välkommen att delta i ekofilosofisk sommarakademi, med föreläsningar, seminariesamtal och workshops kopplade till temat kunskap.

Vad menar vi med kunskap? På vilka skilda grunder kan kunskap utvecklas? Vilken relation finns mellan människosyn, natursyn och kunskap?  Finns det gränser för kunskapen? Vilken betydelse har kunskap för våra handlingar och för vår upplevelse av mening?

Frågor runt kunskapens möjligheter och begränsningar är centrala för att förstå vår egen kultur. Därför är de också viktiga för att få djupare insikt i nutidens viktiga problem. Kunskapsfrågan är en central fråga i en fördjupad reflektion runt Jordens framtid och människans värdighet.

På sommarakademin utforskar vi kunskapsbegreppet med stöd av föreläsningar, workshops och seminarier i mindre grupper. Vår avsikt är inte att komma fram till säkra svar. Vi vill öppna för en konstruktiv och inspirerande osäkerhet där nya - och förhoppningsvis bättre - frågor om kunskapens mångfald och möjligheter kan ställas.

Bokade föreläsare just nu är ekofilosoferna Pia Skoglund och Pontus Örtendahl.

Föreläsningarna är öppna för allmänheten, inträde 50 kr/föreläsning, då ingår kaffe/te.

Sommarakademin arrangeras av Föreningen för ekofilosofi www.ekofilosofi.se

Praktisk information

Plats: Församlingshemmet i Näsåker

Kostnad: minst 900 kr för medlemmar i Föreningen för ekofilosofi. Vi uppmuntrar till solidarisk prissättning, dvs. den som har möjlighet får gärna betala en högre summa/donation (ev. överskott går till fortsatt verksamhet i Föreningen för ekofilosofi). Pris för icke medlemmar i Föreningen för ekofilosofi är minst 1200 kr.

I priset ingår: föreläsningar, seminarier och workshops. För- och eftermiddagsfika, samt middag torsdag, fredag och lördag kväll.

Anmälan: sommarakademi@ekofilosofi.se senast 3 juli. Anmälningsavgift 300 kr skall betalas till Föreningen för ekofilosofi                       pg 6067848-9 när anmälan görs. Resterande del av avgiften betalas senast 3 juli (vilket är minst 600 kr för medlemmar och minst 900 kr för icke medlemmar). Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

Ange i anmälan: namn, telefon, mejladress, postadress, ev. matpreferenser (allergier, vegetarian/vegan etc.)

Kostnader som tillkommer: resa, boende, frukost och lunch. Det finns en mataffär i byn, lunch kan också köpas på Hotell Nämforsen, Ingelas café, Hembygdsgården och pizzeria Flintabaren.

Boende bokas separat. Vi tipsar om stugor och tältplatser på Näsåkers camping, på gångavstånd från lokalen för sommarakademin. http://www.nasakerscamping.se/

Resa: det går att resa både med tåg och buss till Näsåker. Vid behov kan vi hämta med bil på busstationen i Sollefteå, ange då det i anmälan.

·         Sök tågresa på: www.sj.se till Kramfors, därefter buss till Sollefteå, byte till buss mot Näsåker/Junsele (välj resplusbiljett med hela                      bussträckan på samma biljett som tåget).

·         Det finns direktbuss vissa tider från Stockholm till Näsåker: https://lapplandspilen.se/

·         Det går även att resa med Y-buss till Sollefteå: https://www.ybuss.se/

·         Vi kan också hjälpa till med att förmedla deltagarlistor för att underlätta samåkning.

Sommarakademin arrangeras i samarbete med studieförbundet NBV.

 

Presentation av medverkande

Pontus Örtendahl

Har länge funderat om vilka samband som kan finnas mellan kunskap och vetenskap å ena sidan och moral och handling å den andra. Var skall vi placera etik och politik? Har innebörden av ”utveckling” fått en kulturslagsida som leder till avveckling? Dessa och många andra frågor hoppas jag få ta upp under akademin.

Jag startade 1977 ekofilosofi (då kallat ekosofi) som universitetsämne i Karlstad och ledde det till 2013. Övrig tid har Eva och jag mest ägnat åt familj och vårt jord/skogsbruk med Jerseykor och Highland Cattle  och en rad naturvårdsprojekt. Vi ingick i en grupp om fem gårdar som började KRAV-produktion av mjölk i Sverige.

På vår gård vid en sjö i Värmland har vi regelbundna besök av varg. I vår sons regi betar Highland Cattle  vidare på gården och på öar i Luröskärgården i Vänern något vi började med för mer än trettio år sedan.

Eva och jag fortsätter traditionen inom ekofilosofin med att ge mötet en viktig i roll i kunskapssökandet nu inom ramen för ”Sofiresor”.

Pia Skoglund

Jag har undervisat och skrivit från ett ekofilosofiskt perspektiv I många år. Framför allt på Karlstads universitet men också i andra sammanhang. Jag märker att mitt fokus ständigt återkommer till människan som mångfaldsvarelse i en mångfaldsvärld och möjligheten till - och också nödvändigheten av – meningsfullt deltagande i världen.                                                                                                                                     I den processen blir det tydligt att många av de filosofiska frågor och föreställningar om oss själva och världen som vi trodde var avgjorda för alltid, måste omprövas- igen.

I de kriser som skakar världen nu finns det inte tid för snabba svar! Jag anser att det är viktigare än nånsin att vi tar oss tid att reflektera över frågor som till exempel kunskap, natur – och människosyn, makt och handlingsgrund.

Vi behöver tala mycket och öppet om dessa frågor. Om möjligt utan att vara fokuserade på säkra svar. Erfarenhet är också en källa till kunskap och information i processen. För mig betyder det skog och fiske, barnbarn och musik, filosofi och dans, kritisk reflektion, undervisning, trädgårdsarbete, att skriva, snickra och laga mat. Som den amerikanska anarkisten Emma Goldman kanske  kunde ha sagt: Om allt det inte är möjligt så är det inte min (r-)evolution!

Comments