Startsida

Välkommen till föreningen för ekofilosofi!

Ek
ofilosofi handlar om jordens framtid och människans värdighetMed en bred filosofisk ansats undersöks miljöfrågornas kulturella rötter. Föreningens syfte är att vara en mötesplats för personer som är intresserade av ekofilosofiska frågeställningar, sprida information om ämnet ekofilosofi och för att bidra till att lyfta ekofilosofiska perspektiv i samhällsdebatten. Verksamheten innefattar kurser, studieresor och träffar. 
Alla medlemmar är välkomna att bidra till föreningens verksamhet som vänder sig till intresserade från hela landet. Läs mer om själva det ekofilosofiska och föreningen på flikarna ovan.


Höstsamtal 2020

Forum för ekofilosofi

I höst ska vi ha ekofilosofiska samtal på Zoom, för att följa upp från succén med årets sommarsamtal. Vi samlas och diskuterar nya, spännande teman och försöker finna ut hur vi kan fördjupa frågorna med hjälp av ekofilosofi.

Läs mer under fliken Forum för ekofilosofi.

Bild: John Ridell

Munk Robert är död

Munk Robert är död. Han dog 88 är gammal den 29 september 2020. Den trappist-katolska munken, som bodde som eremit på Hylland Munkelyd i Tinn Kommun i Telemark, Norge levde ensam i 30 år, innan han på äldre dagar fick sällskap av två munkar från Estland.

Denna man har satt djupa spår i mej. Han hade inte hört om ekofilosofi som vi läste i Sverige, men för mej var han ekofilosofi. Han bodde på en fjällhylla högt över Tinnsjön, i harmoni både med sig själv och naturen. Utan några bekvämligheter som rinnande vatten, avlopp och elektricitet. De utflykter han gjorde var som längst till katolska kyrkan på Rjukan. Där han var verksam som präst vid vigslar och begravningar. Dop höll han helst på Munkelyd.
Vid två av mina besök hade jag ekofilosofer från både Sverige och Norge med mig, som var på kurs i Telemark. Jag tror han gjorde ett djupt intryck även på dem. Vi talade om livet, kärleken, lycka, visdom, hat, rasism, Amerika, Trump. Val som vi gör, mat och frestelse. Men också om bensår, smärta och hjärtsvikt. Ganska lite om gud faktiskt, men han var nog närvarande i miljön och samtalet.

Jag är väldigt glad att jag fick möjlighet att träffa och samtala med denna man. Vill ni läsa mer om mitt möte med Munk Robert läs gärna min artikel i Ekofilosofisk Tidskrift nummer 3.

/ Mvh Anna-Lena Bohlin                                                                                                                                                        Bild: Anna-Lena JonssonEkofilosofisk verkstad i Älvsjöhyttan 9-11 oktober 2020 - INSTÄLLD

Tema: Hur svårt kan det vara att hantera oförutsägbarhet?

Det framstår med all tydlighet att föreställningarna om en enhetlig och kontrollerbar värld håller på att krackelera. En växande insikt om att mångfald och process/rörelse är grundläggande för naturens och människornas sätt att fungera kan göra det svårt att orientera sig och förstå vår egen och samhällets relation till världen. Det är så lätt att bli valhänt och orolig när en ska förhålla sig till mångfalden och osäkerheten. Inte minst vad gäller kulturens stora ekologiska och sociala dilemman. 

Nya frågor uppstår i denna konflikt: Kan vi ens förstå det osäkra, mångfaldiga och rörliga? Hur? Kan vi gestalta vår förståelse? Hur kan vi förhålla oss till val och beslut? Hur kan vi förstå moral, mening, kunskap, handling osv i en värld som gäckar våra försök att beskriva den entydigt?   

Verkstaden är tyvärr inställt pga. situationen med Covid. Ekofilosofisk Tidskrift 2020 

Nummer 4 av tidskriften är äntligen här!

I år är temat Mötet. I numret kan du bla. läsa om Et møte med Budalen og Sigmund Kvaløy Setreng av Jon Solem, Ett möte med gestaltterapin av Helmuth von Klingenberg och Samtal med en mer-än-mänsklig värld av Mikael Jedhamre. Samt texter av Linda Ellegaard Nordström, Viktoria Deeb Klint, Trond Gansmo Jakobsen, Hans Kvarnström och Pia Skoglund. 

Du kan beställa tidskriften genom att betala 94 kr (50 kr för tidskriften och 44 kr för porto) som sättes in på föreningens bankgiro 5438-6925Är man bosatt  i utlandet är portot 66 kr och totalpriset 116 kr per utgåva.

Som medlem får du tidskriften utan kostnad. Läs också mer om tidigare tidskrifter under fliken Ekofilosofisk tidskrift.

Studieresor

Föreningen samarbetar med Sofiresor, som är en självständig och av föreningen oberoende researrangör som drivs av Eva och Pontus Örtendahl. Sofiresor arrangerar resor både med anknytning till ekofilosofi och till kultur, historia, natur och filosofi. Pontus organiserade och ledde under trettio år flertalet av de resor som ingick i Karlstad universitets kurser i ekosofi/ekofilosofi.

Vill du veta mer om Sofiresor och reseprogrammet för innevarande och nästkommande år gå till sofiresor.seMedlemsavgift 2020

Glöm inte att betala in medlemsavgiften för 2020 och ta del av våra arrangemang till medlemspris och få tidskriften gratis. 

Sätt in 300kr på föreningens bankgiro 5438-6925 och skriv "Medlemsavgift + vilket år det gäller, ditt namn, postadress, mejladress och telefon". Om du är ny medlem, skicka samtidigt ett mejl till info (a) ekofilosofi.se och skriv att du är ny medlem och vill bli tillagd på vår e-postlista.Har du idéer om vad du vill ska hända i föreningen? 

Hör av dig om du har egna förslag eller synpunkter på föreningens verksamhet. Verksamheten bygger på att initiativ kommer från medlemmarna. Du måste inte kunna allt, vi hjälps åt! 
Hör av dig till styrelsen om du har en idé.
Du är varmt välkommen att bidra!