Startsida

Välkommen till föreningen för ekofilosofi!

Ek
ofilosofi handlar om jordens framtid och människans värdighetMed en bred filosofisk ansats undersöks miljöfrågornas kulturella rötter. Föreningens syfte är att vara en mötesplats för personer som är intresserade av ekofilosofiska frågeställningar, sprida information om ämnet ekofilosofi och för att bidra till att lyfta ekofilosofiska perspektiv i samhällsdebatten. Verksamheten innefattar kurser, studieresor och träffar. Alla medlemmar är välkomna att bidra till föreningens verksamhet som vänder sig till intresserade från hela landet. Läs mer om själva ämnet och föreningen på flikarna ovan.  Vill du vara med i vår styrelse eller känner någon intresserad. Hör gärna av dig till Anna-Lena eller Pontus.

Ekofilosofisk verkstad Tema Mat den 19-21 Oktober i Älvsjöhyttan

Vi har platser kvar på vår verkstad om mat och ätande i Älvsjöhyttan 19 -21 oktober.

Vi vet inte vilka funderingar du har om detta men vi vill fördjupa oss i matens växande betydelse för identitet och människosyn.

Vad betyder maten för oss, vilken relation mellan världen och oss – och till oss själva -skapas genom maten? Hur uttrycker vi oss själva genom den mat vi äter – och inte äter? Vilken roll spelar produktion av mat, lagande av mat, ätande och avstående för ”jordens framtid och människans värdighet”?

Som vanligt utgår våra samtal från deltagarnas frågeställningar. Vart samtalen tar vägen vet vi inte men att vi kommer att fördjupa våra tankar runt matens och ätandes innebörd är vi alldeles säkra på!

Vill du vara med på verkstaden så skall du anmäla dig till info@ekofilosofi.se senast 12 oktober. Avgiften är 750 för medlemmar och 850 för icke- medlemmar.

Kontakta Pia 0768 173705 om du har frågor.

Här hittar du också lästips inför träffen!

Varmt välkommen!

Pia och Viktoria


Ekofilosofisk Sommarakademi 

Tyvärr blev det inte så många anmälningar att vi kunde genomföra sommarakademin i år. 

Akademin kommer istället att hållas 18-21 juli 2019 (obs ändrat datum) någonstans i norra Sverige.
Reservera helgen redan nu. Mer information om plats och program senare.

Vill du redan nu veta mer om ekofilosofi finns film och litteraturtips under fliken Ekofilosofi ovan.


Medlemsavgift

Betala medlemsavgiften 200 kr till pg-konto 6067848-9 och skriv  medlemsavgift + vilket år det gäller, ditt namn, postadress, mejladress och telefon. Skicka samtidigt ett mejl till info(a)ekofilosofi.se och skriv att du är ny medlem och vill bli tillagd på e-postlistan.


Ekofilosofisk Tidskrift

Nummer två av vår  tidskrift med tema Kunskap har just kommit ut. Pia Skoglund skriver om Kunskap, några ledtrådar, Pontus Örtendahl om Arkeosofi, Magdalena Raivio, Linda Ellegard Nyström, Mikael Jedhamre, Martin Olsson och Heléne Wiberg är andra skribenter i ett mycket innehållsrikt nummer.

Man kan få tidskriften och stödja föreningens verksamhet genom att betala medlemsavgiften 200 kr för 2018 eller genom att betala 86 kr (50 kr för tidskriften och 36 kr för porto) som sättes in på föreningens plusgirokonto 6067848-9. Är man bosatt  i utlandet är portot 56 kr och totalpriset 106 kr. Glöm inte att ange namn och adress!

 För att beställa, skicka ett mail till info@ekofilosofi.se.
Studieresor

Föreningen samarbetar med Sofiresor, som är en självständig och av föreningen oberoende researrangör som drivs av Eva och Pontus Örtendahl. Sofiresor arrangerar resor både med anknytning till ekofilosofi och till kultur, historia, natur och filosofi. Pontus organiserade och ledde under trettio år flertalet av de resor som ingick i universitetskurser i ekosofi/ekofilosofi.

Vill du veta mer om Sofiresor och reseprogrammet för innevarande och nästkommande år gå till sofiresor.se


Att ta ansvar - eller att svara an?

Nu går de att läsa hela Viktoria Klint och Pia Skoglunds e-korrespondens om ansvarsbegreppet med inspiration av Sigmund Kvalöy. Texten publicerades först i boken Sånger från jorden - 32 röster för en ny relation till planeten där man också kan läsa texter av bl.a. Helena Granström, KG Hammar, Lasse Berg och Charles Eisenstein. 


"Vad vi än stoppar i oss blir det fel" 

Läs här Pia Skoglunds och Viktoria Klints samtal publicerat i Landets Fria tidning.

Under fliken Publicerat finns även länkar till tidigare artiklar och krönikor skrivna av ekofilosofer.


Den ekofilosofiska verkstaden

med temat  SKULD SOM HANDLINGSGRUND genomfördes den 20 – 22 oktober 2017. En rapport finns här.


JORDENS FRAMTID OCH MÄNNISKANS VÄRDIGHET      

Samtal om människan, naturen och kulturen.                                                                                                        genomfördes i Ovanmyra Kulturhus 17 aug 2017                                                                                

 Filmlänkar finns nu under Ekofilosofi - filmlänkar eller här.


Litteraturtips 
Här har vi lagt upp en gedigen litteraturlista för alla som vill fördjupa sig mer i ämnet. God läsning! Finns nu under fliken Ekofilosofi.


Vad vill du ska hända i föreningen? 
Hör av dig om du är intresserad av något av detta och/eller har egna förslag eller synpunkter på föreningens verksamhet. 
Verksamheten bygger på att initiativ kommer från medlemmarna. Du måste inte kunna allt, vi hjälps åt! 
Hör av dej till styrelsen om du har en idé.
Du är varmt välkommen att bidra!