Arkiv

Här publicerar vi exempel på aktiviteter som skett i föreningen längre tillbaka i tiden. Vill du bidra? Mejla linda.ellegaard.nordstrom(a)gmail.com 

Seminarium med Bernard Durel 13-15 juni 2019

Lokal: Pihlgrensgatan 2, Karlstad
Torsdag kl. 9.30 – 16, Fredag i kl 9 – 18, lördag kl. 9 – 12.30 


Genomförda studieresor

Burjatisk kultur i Bajkalområdets natur, 5-26 juli 2016

Ledare: Mikael Jedhamre

Frisiska kulturer, 7-13 maj 2016
Ledare: Pontus Örtendahl och Traute Siebke


Hinduism, Ganges och Varanasi
27 feb - 19 mars 2016

Ledare: Mikael Jedhamre

Ganges (Ganga Ma) är Indiens heliga flod. 2 500 km lång flyter den från Himalayas fjälltoppar till Bengaliska viken vid Kolkata.
Vi följer floden från Haridwar till den heliga staden Varanasi, och reser genom gamla kulturstäder som bl. a. Ayodhya och Allahabad.
Vi besöker tempel, heliga platser längsmed Ganges stränder, städer och byar och naturområden.
Ca en veckas resa, samt två veckor på plats i Varanasi. Vi lär oss om hinduism som förståelserum från människor på plats och från Ganges själv.

BERNARD DUREL I KLOSTERMILJÖ, 3 – 12 maj 2015

Vi upprepar kursen som leds av Bernard Durel i fransk klostermiljö.
Bernard är dominikanermunk och har bott många år i Sverige och bl.a. lett kurser i zen-meditation i både Sverige och Norge.
Resan sker med buss genom Danmark och Tyskland till Alsace i nordöstra Frankrike.
Vi bor i enkel- eller dubbelrum, får del av klostrets goda mat och njuter av det vackra landskapet med sin spännande historia.
Bernard tar upp centrala ekofilosofiska teman. Till det som Bernard brukar ta upp hör perspektiv från bibliska traditioner, zenbuddhism och mysticism.

Ledare: Pontus Örtendahl och Bernard DurelBaskiens kultur och natur

4 – 12 oktober Baskernas språk är inte besläktat med något annat i Europa. Också kulturen är särpräglad. Vi lär oss mer om detta samtidigt som bekantar oss med natur och samhällsförhållanden. Preliminär avgift 6000 kr för resor till och i Baskien samt logi med frukost, inträden och guider. Minst 8 deltagare. 

Resan är fullbokad
Ledare Pontus Örtendahl


 Telemark, möte med natur och kultur. 

25-28 september 2012

Anna-Lena Bohlin introducerar oss till Notodden och Telemark med fjällnatur, stavkyrkor, legendariska kvinnor, eremit och tungt vatten och initierar diskussioner kring ekofilosofins frågor. Läs mer här.


Avgift 2400 för resor, logi och inträden. 

Resan är fullbokad

Ledare Anna-Lena Bohlin


Inspirationsträff

Den 20 januari 2013 träffades ett antal personer för att göra en "minnesresa", för att samtala om tidigare resor som genomförts i föreningens regi.

 

Ekofilosofiskt samtal på Urkult 4 augusti 2012


Drygt 100 personer kom till Markusgården i Näsåker, under Ukultsfestivalen, för att vara med och samtala om ekofilosofiska frågeställningar.


Linda Ellegaard Nordström inledde med att berätta om hur ekofilosofin som ämne "föddes" samt om några olika riktningar som ämnet tagit fram till idag. Publiken inbjöds att delta och allteftersom växte ett dialogsamtal fram som spände mellan ämnen som synen på individen, tid och hur dualismen människa - natur kan överbryggas. Linda jobbar på Hola folkhögskola men har tidigare handlett studier i ekofilosofi vid Karlstads universitet.

Besök på  utställning om Voodoo
Den 20 juni 2011 samlades medlemmar i föreningen från lite olika håll i landet (Halmstad, Älvsjöhyttan och Stockholm bl.a) för att gå på en utställning om Voodoo på Etnografiska museet i Stockholm. Det var en gripande utställning, som satte in Voodoon i dess historiska kontext, skildrade dess betydelse för folkligt motstånd och även beskrev den roll den kommit att få idag, som officiell statsreligion på Haiti.
 

Tipsa gärna om andra intressanta utställningar som är på gång! Skicka ett mejl till info@ekofilosofi.se så skickar den mejlansvarige ut informationen på mejllistan till föreningens medlemmar.


Studieresa med ortodoxt tema 2005

Samtliga foton: Mats Höög.

Hamnen vid Klostret i Solovetski
Hamnen vid klostret i Solovetski.

Träkyrkan i Khizi.

Klostret i Valamo.

Comments